Meul: siffie en lem vraag

Gebruik van masjinerie, metodes om vleis op te sny , vleis meule, vleis saag, vleis verwerkings messe-slagmesse , stop van wors, ens. kan in die afdeling aanspreek word. The How To on working with meat and game.
Post Reply
User avatar
TOKELOS
Hero Member
Hero Member
Posts: 534
Joined: Sun Feb 06, 2011 9:11 pm
Location: Bloemfontein

Meul: siffie en lem vraag

Post by TOKELOS » Mon Apr 08, 2019 12:51 pm

Ek gebruik nou al n paar jaar n elektriese meule en het nog glad nie die lem of siffie geslyp nie.
Hoe weet ek wanneer dit tyd is dat die goed n slyp nodig het?

Met die handmeule het ek maar altyd elke seisoen die slypwerk sommer self op n stukkie fyn skuurpapier op n stuk glas gedoen - is dit hoe ander dit ook doen of nie n goeie idee nie?

User avatar
JuanVE
Sr. Member
Sr. Member
Posts: 261
Joined: Wed Feb 23, 2011 11:39 am
Location: Middelburg Oos-Kaap

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by JuanVE » Mon Apr 08, 2019 1:33 pm

Sal self wil weet wat gebruik die manne om die lem en siffie te slyp en hoe?

User avatar
Viking
Hero Member
Hero Member
Posts: 652
Joined: Tue Jun 03, 2014 4:55 pm
Location: Paarl

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by Viking » Mon Apr 08, 2019 1:37 pm

tokelos,

Sodra die gemaalde vleis nie meer in lang stringetjies deur die siffie kom nie is dit tyd om te slyp!

Daai pap "mush" wat jy kry met 'n stomp lem kan nie 'n kwaliteit produk op die tafel sit nie.

Beide die siffie en die lem moet geslyp word om die snyaksie weer glad te laat verloop.

Of jy dit self doen of laat doen hang van jou vaardigheid af.

Die glas en skuurpapier metode werk gewoonlik goed.

https://www.doityourself.com/stry/how-t ... der-blades

OF

https://www.youtube.com/watch?v=AeUNzf1VewE
Last edited by Viking on Mon Apr 08, 2019 2:15 pm, edited 1 time in total.
" My idea of gun control is using BOTH hands!"

jooste
Full Member
Full Member
Posts: 118
Joined: Wed May 08, 2013 3:20 pm

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by jooste » Mon Apr 08, 2019 1:59 pm

middag

ek gebruik fyn skuurpapier.

sit skuurpapier op plat oppervlak en vyf dan lem en siffie in sirkel aksie op skuurpapier.

werk baie goe en jou meule maak weer mooi maalvleis.

groete

nico jooste
Nico Jooste

User avatar
JuanVE
Sr. Member
Sr. Member
Posts: 261
Joined: Wed Feb 23, 2011 11:39 am
Location: Middelburg Oos-Kaap

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by JuanVE » Mon Apr 08, 2019 2:00 pm

Dankie Nico

User avatar
Chris (vdB)
Sr. Member
Sr. Member
Posts: 295
Joined: Mon Jan 05, 2015 11:10 am
Location: Bloemfontein

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by Chris (vdB) » Mon Apr 08, 2019 2:56 pm

TOKELOS wrote:Ek gebruik nou al n paar jaar n elektriese meule en het nog glad nie die lem of siffie geslyp nie.
Hoe weet ek wanneer dit tyd is dat die goed n slyp nodig het?

Met die handmeule het ek maar altyd elke seisoen die slypwerk sommer self op n stukkie fyn skuurpapier op n stuk glas gedoen - is dit hoe ander dit ook doen of nie n goeie idee nie?
Tokolos ek andwoord nou nie jou vraag nie, maar ek verbeel my Louws Keys hier by ons slyp ook daai lemme en siffies. Bel hulle bietjie en hoor, ek glo as hulle dit doen sal hulle ook kan se vir jou of joune al n' slyp nodig het
BRNO - 30-06 - ZKK600
HOWA - 243 - Stainless
BRNO - O/U ZH303 -12 boor
BRNO - .22 Mod 2 (1968)

User avatar
TOKELOS
Hero Member
Hero Member
Posts: 534
Joined: Sun Feb 06, 2011 9:11 pm
Location: Bloemfontein

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by TOKELOS » Tue Aug 06, 2019 2:06 pm

Dankie Manne!

wlm
Hero Member
Hero Member
Posts: 2160
Joined: Fri Aug 12, 2011 5:55 pm
Location: Williston

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by wlm » Tue Aug 06, 2019 3:24 pm

Viking is reg. Die gemaalde vleis moet in sulke stingetjies uitspring by die sif. Anders is jy besig om polonie te maak. Toets liewer of jou sif en lem skerp genoeg is voor jy die dag begin vleis werk.
'n Maklike toets om te kyk of jou siffie moet geslyp word.
Neem 'n vel sandpapier soos die manne genoem het en skuur jou siffie so bietjie. Indien die siffie net rondom die sentergat en sirkelvormig om die buitenste rand kontak maak met die skuurpapier is dit tyd vir slyp. M.a.w. die messe se snyvlakke slyt 'n ring in die middel van die siffie uit. Daar ontstaan dus 'n spasie tussen die sif se oppervlak en die lem se snykante.
Die lem kan net soos die siffie plat geslyp word op die skuurpapier. Jy kan die lemmetjie maar net so paar maal heen-en-weer. Die siffie moet geskuur word tot die hele opppervlak kontak maak met die plat skuurpapier. Dit kan nogal 'n bietjie sweet vat as die siffie lanklaas geslyp is.

User avatar
Dolf014
Sr. Member
Sr. Member
Posts: 468
Joined: Wed Dec 04, 2013 3:50 pm
Location: Kathu

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by Dolf014 » Tue Aug 06, 2019 3:42 pm

jooste wrote:middag

ek gebruik fyn skuurpapier.

sit skuurpapier op plat oppervlak en vyf dan lem en siffie in sirkel aksie op skuurpapier.

werk baie goe en jou meule maak weer mooi maalvleis.

groete

nico jooste
"fyn skuurpapier"; Hoe fyn? beteken dit 220 grit of 400grit of watse grit?

Groete.
Skiet met 308 Voere (erf stuk) ons loop al 40 jaar saam.

wlm
Hero Member
Hero Member
Posts: 2160
Joined: Fri Aug 12, 2011 5:55 pm
Location: Williston

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by wlm » Tue Aug 06, 2019 4:13 pm

"fyn skuurpapier"; Hoe fyn? beteken dit 220 grit of 400grit of watse grit?

Graad skuurpapier maak nie saak as jy met die hand skuur nie. Indien jy op 'n "belt sander of so iets werk sal ek die fyner grade aanbeveel.

Henry 7
Hero Member
Hero Member
Posts: 511
Joined: Fri Mar 30, 2012 9:14 am
Location: Smithfield

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by Henry 7 » Thu Aug 08, 2019 6:03 am

Hoor by die wol manne wanneer die masjienskeerders kom...sit hulle op die fyn kant van hulle slyper...dit gaan jou nie eers 'n minuut vat nie.

wlm
Hero Member
Hero Member
Posts: 2160
Joined: Fri Aug 12, 2011 5:55 pm
Location: Williston

Re: Meul: siffie en lem vraag

Post by wlm » Thu Aug 08, 2019 12:00 pm

Henry 7 wrote:Hoor by die wol manne wanneer die masjienskeerders kom...sit hulle op die fyn kant van hulle slyper...dit gaan jou nie eers 'n minuut vat nie.
Baie waar. Sorg net dat die slypwerk haaks gedoen word.

Post Reply

Return to “Vleis verwerking /beroking van vleis”